När det kommer till casinospel kan man oftast inte förlita sig på något annat än turen. Det enda undantaget för detta är blackjack då man faktiskt har en chans att påverka sin vinstchans under spelets gång. Vilket också betyder att man faktiskt kan ha strategier i blackjack.

Så vad är då en bra strategi i detta spel? Det handlar mer eller mindre om att lära sig vad den mest optimala handlingen är vid varje hand. Detta kanske låter omöjligt med tanke på hur många kombinationer det egentligen finns, men det är inte fullt så svårt, och det finns även praktiskt hjälpmedel.

Det viktiga är vilken summa ens egna kort har och vilket är det öppna kortet för dealern. Utifrån detta finns det alltid ett drag som är det optimala, även om det kan vara gränsfall ibland om det är bättre att göra A eller B.

Som tur är behöver man inte gå och lära sig dessa drag genom personlig erfarenhet. Detta kan ganska enkelt sammanställas i en tabell som man lätt kan referera till medan man spelar. Och det är extra lätt att använda en sådan om man spelar online. Allt man behöver göra för att hitta en sådan tabell är att googla ”blackjack” och ”tabell”.

När man sedan spelar kan man helt enkelt ha en av dessa tabeller öppet i ett annat fönster bredvid. Spelar man på en mindre skärm, som en mobil eller en surfplatta, kommer man ju dock behöva ha denna öppen på en separat enhet eller skriva ut den och ha papperet vid sidan av istället.

Var dock noga med vilket version av blackjack det handlar om. Små varianter i reglerna kan göra en tabell mindre pålitligt. De flesta tabeller man hittar är anpassad standard versionen i blackjack men tillåter en del variationer som att ha möjligheten att dubbla efter en split eller till och med att ge upp handen och få tillbaka halva insatsen.