När det kommer till kortspel råder det nog ingen tvekan om att poker och blackjack är de två mest populära spelen i världen. Båda dessa spel har funnits väldigt länge, än om i olika former. Tittar man bara på ytan finns det kanske inte så många likheter mellan dessa två spel utöver det faktum att man använder samma typ av kort. Men det kan faktiskt vara mer än så.

poker_168545987

Poker

Om vi börjar titta på poker är ju detta ett spel som kommer i många olika varianter. Medan regler och spelsätt kan variera en hel del från ett spel till ett annat kan man ju hitta gemensamma nämnare utan några större svårigheter. Detta inkluderar saker som handranking, en eller flera tillfällen under en runda då man kan satsa pengar, och så vidare.

Något väldigt centralt i poker är ju att tala om balansen mellan tur och färdighet. Detta är något som debatterats länge och väl genom tiderna och givit upphov till ett par olika sätt att se på poker. USA är känd för att vara väldigt delad på hur man egentligen borde se på poker och därmed hur det regleras i olika stater.

Mycket av debatten kan bero på svårigheten för många att uppfatta det som krävs av spelare för att spela liveturneringar. Specifikt förmågan att kunna läsa motståndare. Detta ser många pokerspelare som något väldigt centralt i poker och många väljer att spela mer mot motståndarna själva än de kort de har framför sig.

Detta är något som förändrats till ganska stor grad när online poker började bli populärt i början på 2000-talet. När man spelar online har man ju inga möjligheter att se sin motståndare och att spela mot spelaren blev betydligt svårare. Kanske näst intill omöjligt, beroende på vem man frågar.

Vikten skriftade därmed från att kunna läsa sin motståndare till att ha bättre insikt i odds, sannolikheter och förståelse för exakt hur bra ens kort är beroende på den position man spelar dem från.

Blackjack

Precis som poker kan man hitta en hel del varianter i blackjack. De är dock mycket mer homogena och det finns till exempel ingen version av blackjack där man kan få blackjack med tre kort istället för två. Det varianterna mest gör är variera saker som när dealern måste stanna och dra, eller vad minimum och maximum insatsen kan vara.

Det finns dock mer avancerade former av black jack där man gått steget längre. På spelsajten Mr Green finns det bland annat ett exklusivt spel där man får se det totala värdet av fem spelade händer och se ett synligt kort från varje hand. Med den informationen får man sedan välja en hand att spela och ge en annat till dealern.

Även i blackjack kan man tala om tur och färdighet. Vid första anblick kanske det inte är tydligt exakt vad färdigheten är då man spelar mot någon som följer strikta regler för när kort ska fortsätta dras och inte. Somliga ser det huvudsakligen som ett turspel där spelaren har mycket liten inverkan.

Och medan tur helt klart är en betydelsefull del. Ingen har ju trots allt kontrollen över de två första korten. Men allt som händer efter dessa två kort är helt och hållet upp till spelaren. Detta är till stor skillnad från många andra casinospel där man först satsar sina pengar och sedan lämnar allt till slumpen.

Genom att studera och memorera tabeller kan man få en mycket bra uppfattning om när man bör stanna, dra, dubbla eller splitta sina kort. Detta är oberoende av vilka kort som delats ut till andra spelare och fokuserar endast på de två kort man har framför sig och dealerns öppna kort.

Till skillnad från poker gjorde dock blackjack en betydligt enklare skift från live till online. Att gå mellan dessa två varianter innebär inte en förändring i spelsättet eller något liknande. Vilket är väldigt tacksamt för alla som gillar blackjack.

blackjack_410235043