Poker ser inte bara spel kring en fysiskt eller virtuellt bord, det har även spelats på spelautomater ända sedan de först dök upp.

2541716-video-poker

Spelautomater har funnits ända sedan det sena 1800-talet och den automat som kan kallas föregångaren till den moderna spelautomaten vi har idag använde sig just av kort. I den fanns det fem trummor som var och en höll tio kort, genom att plocka bort två kort ur en standard kortlek minskade man chansen att få de bästa händerna, det var oftast spader tio och hjärter ess som togs bort. Nevada State Museum i Carson City, Nevada, har några av de första spelautomaterna som en permanent del av sina utställningar.

Idag kan man spela videopoker både på riktiga spelautomater och på nätet, dessa är ju naturligtvis helt digitala men spelsättet har inte förändrats. Man får fotfarande en uppsättning på fem kort, därefter får man välja vilka man vill behålla och sedan dras nya kort till alla man inte behöll. Målet är ju som bekant att få en så bra pokerhand på fem kort som möjligt.

Det finns faktiskt ett par varianter av videopoker, en av de vanligaste i Sverige är varianten Jacks or Better, där utdelningen är lite högre än normalt men man måste ha minst ett par i knektar för att kunna vinna, det vill säga par i tvåor till tio är inte värt något.

En annan variant man ser ganska ofta är Joker, där man praktiskt taget behållit alla jokrar som kommer med en standard kortlek och dessa kan användas som vilket kort som helst, maskinen använder dem automatiskt för att skapa den bästa möjliga handen. Men eftersom det är lättare att få en bra hand är utdelningen förstås inte lika hög.